Siirry suoraan sisältöön

Innovaatiokumppaniksi esitetään Lehto Group Oyj:n ja Fennia Varainhoito Oy:n konsortiota.

Jyväskylän uusi, valmistuessaan Pohjoismaiden suurin liikunnan ja hyvinvoinnin keskus ja osaamiskeskittymä Hippos2020 on siirtynyt seuraavan vaiheeseen. Hippos2020-suurhankkeessa on syksyn ajan valmisteltu investorin valintaa. Loppusuoralle on päässyt kaksi merkittävää sijoittaja-rakentajaryhmää. Kaupunki on tänään valinnut Lehto Group Oyj:n ja Fennia Varainhoito Oy:n konsortion jatkamaan lopullisia neuvotteluja. Hankkeen alustava kustannusarvio on 300 miljoonaa euroa.

”Molempien konsortioiden ratkaisuehdotukset olivat laadukkaita, joten päätös ei ollut helppo. Valinta päätyi Lehto-Fennia-konsortioon hankkeen paremman kannattavuuden ja toteutuskelpoisuuden vuoksi. Olemme toimineet uuden hankintalain mahdollistaman innovaatiokumppanuusvaiheen mukaan ja jatkamme Lehto-Fennia-konsortion kanssa lopullisiin neuvotteluihin ja toteutuspäätökseen. Vielä on monta yksityiskohtaa hiottavana, mutta tämä on taas yksi konkreettinen askel kohti hankkeen käynnistymistä”, kertoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

”Olemme erittäin innoissamme Hippos2020 -hankkeesta ja jatkoonpääsystä. Nyt alkaa kevääseen 2018 ulottuva lisäsuunnitteluaika, jolloin hankkeelle laaditaan tarkemmat suunnitelmat ja kustannusarviot sekä päätetään urakan toteutuslaajuudesta. Tavoitteenamme on löytää ratkaisu, joka täyttää hankkeelle asetetut arkkitehtoniset, toiminnalliset, laadulliset ja taloudelliset tavoitteet”, kertoo Lehto Groupin liiketoimintajohtaja Asko Myllymäki.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto tekee päätöksen sopimuksista sekä koko hankkeen toteutuksesta kevättalven 2018 aikana. Valtuuston päätöksen jälkeen Hippos2020 rakentaminen voi alkaa jo keväällä 2018.

Hippos2020 mahdollistaa kansainvälisten kisojen tavoittelun Suomeen

Hippos2020 on Pohjoismaiden suurin yli 20 urheilulajin ja yli sadan seuran sisäliikuntakeskus. Tavoitteena on saada alueelle 5 miljoonaa käyntikertaa vuodessa.

Hippokselle nousevat uusi 7000 katsojan monitoimiareena, uusi sisäliikuntakeskus palloilulle, yleisurheilulle ja kamppailulajeille sekä voimistelutalo ja jalkapallon sisähalli tai 4000-5000 katsojan jalkapallostadion avattavalla katolla. Lisäksi alueelle rakentuu monipuolinen ulkoliikuntapuisto, palloilukenttä ja siihen yhteyteen talviajaksi mahdollisesti myös tekojää mm. yleisöluisteluun.

Liikuntatilojen lisäksi Hippokselle rakennetaan urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ainutlaatuista osaamiskeskittymää – ekosysteemiä, joka yhdistää näiden alojen tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan start upeista ankkuriyrityksiin. Tämä toiminta keskittyy Liikunnan Tietotaloon. Ekosysteemin tutkimuksen ja koulutuksen avainosaajia ovat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointi- ja terveysala, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU sekä Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES.

Hippokselle tulevat myös monimuotoiset hotelli- ja hostel-tasoiset majoitustilat, laajat ravintola- ja kahvilapalvelut, päivittäistavarakauppa ja tiloja kaupallisille liikunta- ja hyvinvointialan yrityksille.

”Jyväskylä ja Hippos2020 ovat hakeneet Suomessa 2022 pidettävien jääkiekon MM-kisojen toiseksi kisapaikkakunnaksi. Lisäksi Hippoksen uudet tilat mahdollistavat myös yleisurheilun EM-sisähallikilpailujen hakemisen tulevaisuudessa. Tähän mennessä Suomessa ei ole ollut vielä paikkaa, jossa yleisurheilun EM-sisähallikilpailujen vaatimukset täyttyisivät. Hippos2020 muuttaa tilanteen ja näin ollen Jyväskylä ottaa entistä vahvemmin paikkansa kansainvälisten kisojen järjestäjänä ja liikuntakaupunkina”, sanoo Timo Koivisto.

Hippos2020:n alustava kustannusarvio on 300 miljoonaa euroa, josta yksityisen sijoittajarahan osuus on lähes 90%. Kustannusarvio tarkentuu seuraavaksi tapahtuvien investorikonsortion kanssa käytävien hiontaneuvottelujen aikana.

Hippos2020 alustava vaiheistus-/etenemisaikataulu

Vaihe 1. Monitoimiareenan, liike- ja toimitilojen, pysäköinti- ja huoltotilojen rakentaminen alkaa.

Vaihe 2. Monitoimiareena, liiketilat ja mm. Liikunnan Tietotalo valmiina. Synergia-areenan toiminnot siirtyvät Monitoimiareenaan. Synergia-areena puretaan ja tilalle rakennetaan uusi iso sisäliikuntakeskus kymmenille lajeille. Asuntorakentaminen käynnistyy.

Vaihe 3. Uusi Liikuntakeskus on valmis. Hipposhallin ja Monitoimiareenan toiminnot siirtyvät Liikuntakeskukseen. Hipposhalli ja Monitoimitalo puretaan. Jalkapallohallin ja Voimistelutalon rakentaminen alkavat

Vaihe 4. Jalkapallohalli ja Voimistelutalo ovat valmiina. Liikuntapuiston rakentaminen ja Infra-rakentamisen viimeistely.

*) Vaiheistus ja aikataulu on alustava ja riippuvainen Jyväskylän kaupungin valtuuston myönteisestä päätöksestä ja saattaa muuttua suunnitelmien edetessä.

Lisätietoja:

Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, Jyväskylän kaupunki
p. 050 336 2819, timo.koivisto(at)jkl.fi

Kari Halinen, Hippos2020 projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki
p. 050 573 7034, kari.halinen(at)jkl.fi