Siirry suoraan sisältöön

”Jalkapalloilun työelämäprofessori muodostaa tärkeän rajapinnan yliopistollisen tutkimuksen ja itse urheilun toimijoiden kanssa. Hippos-ekosysteemin tarjoama osaaminen luo pohjan myös uusiin innovaatioihin ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen. – Keijo Hämäläinen, Jyväskylän yliopiston rehtori

Liikuntatieteiden tohtori Mihaly Szerovay, 37, on valittu Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton yhteiseen työelämäprofessorin tehtävään. Unkarilais-suomalainen Szerovay aloittaa viisivuotisessa tehtävässä syyskuussa 2020. ”Jalkapalloprofessorin” tavoitteena on edistää lajin tutkimustyötä sekä kehittää valmennus- ja koulutustoimintaa.

Szerovaylle muutto Jyväskylään ja liikuntatieteelliseen tiedekuntaan on mieluisa paluu vanhaan kotikaupunkiin. Szerovay väitteli tohtoriksi tiedekunnasta vuonna 2018 ja on sen jälkeen toiminut jalkapallotieteiden yliopistolehtorina Southamptonissa Englannissa. Vuosina 2007–2012 Szerovay pelasi ammattilaisena JJK Jyväskylän maalivahtina.

– Olen todella innoissani ja otettu valinnastani tähän tehtävään. Minulla kestää varmaan hetken aikaa ymmärtää nämä uutiset, mutta palaan todella mielelläni Suomeen, Szerovay sanoo.

Yliopiston ja Palloliiton edustajat ovat erittäin tyytyväisiä valintaan. Valinta osaavien, kansainvälisten hakijoiden joukosta ei ollut helppo.

– Saimme 13 erinomaista hakemusta ja valinta näiden laadukkaiden ehdokkaiden joukosta oli vaikea. ”Misin” valintaa puolsi samanaikaisesti hänen suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemuksensa ja toisaalta juuri kansainvälisyys, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

– Jalkapalloprofessuuri, sen mukanaan tuoma akateemisuus ja tutkimustyö yhteistyössä yliopiston kanssa luo mahdollisuuden saada lisää koulutettuja ihmisiä jalkapallon pariin. Huippujalkapallon kehittämisen lisäksi professuuri edistää suomalaisen seuratyön tietopohjaista tekemistä ja sitä kautta lisää liikettä lasten ja nuorten elämään, Lahti jatkaa.

Jyväskylän yliopiston rehtori näkee tehtävän uutena ja tärkeänä avauksena yliopistomaailmassa.

– Tällä yhteisellä avauksella on saatu kansainvälisen luokan osaaja, joka tuo merkittävää lisäarvoa sekä yliopistolliseen tutkimukseen että käytännön toimintaan. Tämä on juuri se, mitä tavoittelimmekin, rehtori Keijo Hämäläinen sanoo.

Akateemista osaamista jalkapallon edistämiseksi

Szerovay pitää uutta tehtäväänsä erinomaisena mahdollisuutena yhdistää käytäntöä ja tutkimusta jalkapallon edistämiseksi.

– Näen oman roolini mahdollistajana ja fasilitaattorina. Tavoitteeni on tämän uuden yhteistyön avulla edistää jalkapalloa, akateemista ja tieteellistä osaamista että koko yhteiskuntaa. Haluan viedä eteenpäin tutkimusta, koulutusta ja verkostoitumista, Szerovay sanoo.

Szerovay haluaa nähdä mahdolliset haasteet mahdollisuutena kehittää, mutta toteaa, että rooli ja tapa toimia täysin uudessa tehtävässä saattaa viedä hetken aikaa.

– Aluksi haluan selvittää ja tutusta toimintakenttään ja kumppaneihin huolella sekä asettaa tavoitteita tuleville vuosille, Szerovay sanoo.

Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen on todella tyytyväinen, että historiallinen hetki vihdoin koittaa kahden vuoden valmistelun seurauksena.

– Olemme löytäneet erinomaisen henkilön vastaamaan suomalaisen jalkapallon ja futsalin tutkimussuunnitelman rakentamisesta. Mihalyssa yhdistyy sekä kansainvälisyys että suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemus. Hän ymmärtää sekä huippujalkapallon että grassrootsin merkityksen ja on erittäin esiintymistaitoinen. On kunnia saada hänet tiimiimme, Tihinen sanoo.

Työelämäprofessorin tehtävänä on johtaa Palloliiton tutkimustyötä sekä rakentaa jalkapallon ja futsalin kehitystyötä palveleva tutkimusohjelma ja -verkosto sekä seurata kansallista ja kansainvälistä monitieteistä jalkapallotutkimusta. Tehtäviin sisältyvät myös Palloliiton urheilutoiminnan tutkimus- ja kehittämistoimintojen koordinointi sekä koulutus- ja valmennustoiminnan kehittäminen. Tehtävään valittava henkilö sijoittuu työskentelemään Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Lue Helsingin Sanomista: ”Sano vaan Misi”

Lisätietoja:

  • urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen, Palloliitto, hannu.tihinen@palloliitto.fi, +358503099345
  • hallintopäällikkö Heikki Herva; Jyväskylän yliopisto, heikki.herva@jyu.fi, +358504432400