Siirry suoraan sisältöön

EWatt Smart Power Systems on konkariyrittäjien nuori yritys. Se sai alkunsa kesällä 2022 Euroopan vihreän siirtymän innoittamana. Venäjän hyökkäyssota oli juuri aiheuttanut kaasun jakeluhäiriön ja epävarmuus sähkömarkkinoilla lisääntyi. Mietimme, voisiko automaation ja tekoälyn avulla vähentää sähkön kulutusta ja järkeistää sen käyttöä. Huomasimme, että uusien sähkömittareiden data tarjoaa täysin uusia mahdollisuuksia sähkönkäytön järkeistämiseen ja päätimme kehittää siihen perustuvan palvelun.

Espanja on meille potentiaalinen kohdemaa, sillä Suomeen verrattuna sähkön hinnat ovat
korkeammat, hintojen vaihtelu suurempaa ja markkinat toki muutenkin huomattavasti
suuremmat. Matka vahvisti käsitystämme, että myös siellä lämmitysautomaatiolle on kysyntää, koska lämpötilavaihtelut päivän ja yön välillä ovat suuria.

Osallistuin matkalla sekä Bilbaon että Madridin osuuteen. Uskon, että erityisesti Baskimaa
tarjoaa suomalaisyrityksille hyvän toimintaympäristön, sillä kulttuureissamme on
paljon samaa. Bilbaossa ei voi sivuuttaa Athletic Clubin merkitystä. Seuran toimintaan
tutustuminen stadionvisiitteineen oli vaikuttava kokemus. Alue elää ja hengittää jalkapalloa,
ilman sen ymmärtämistä Bilbaossa voi olla vaikea toimia.

Minulle ehdottomasti matkan parasta antia oli tutustuminen Bilbao Accelerator Toweriin
(BAT) ja sen palveluihin. BAT on yrityskiihdyttämö, jonka suurimpina rahoittajina toimivat alueen suuret ja keskisuuret yritykset, joilla on vahva intressi yhteistyöhön. Mieleeni jäi erityisesti paikallisten aito auttamisen halu, sekä valmiiksi järjestetyt ratkaisut ulkomaisille startup-yrityksille. Startupeille tarjoutuu mahdollisuus päästä tekemään pilotteja suurten yritysten kanssa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Malli on pienelle yritykselle todella kiinnostava.

BAT kuva ryhmästä EspanjaMatkan kohokohta oli tutustuminen Bilbao Accelerator Toweriin. 

Oli myös antoisaa tutustua muihin mukana olleisiin yrittäjiin. Ryhmähenki osallistujien
kesken oli erinomainen. Vaikka olimme sporttipuolen yrityksiin nähden vähän eri alan yritys,
yrittäjien arki ja kokemukset yhdistivät. Matkalla mukana olleiden kanssa käydyistä keskusteluista kertyi arvokkaita kokemuksia ja oivalluksia.

Oliko reissu ajan ja rahan arvoista? Ehdottomasti. Matka vastasi hyvin odotuksiini – BATin
osalta ne ylittyivät. Keskustelut Baskimaan suuntaan ovat jatkuneet matkan
jälkeen. Loppukesästä BATissa käynnistyy kuin tilauksesta energia-alan kiihdyttämö, johon
aiomme hakea mukaan. Peukut pystyyn, että tulemme valituksi. Yrityksemme näköpiirissä
siintää siis Espanjan markkinoiden avautuminen.

Iso kiitos Jyväskylän kaupungin ja Sport Suomi -verkoston ihmisille, jotka olivat täysillä mukana. Heidän työnsä ja panoksensa oli valtavan arvokasta – he näkivät paljon vaivaa ja järjestelivät ennakkoon juttuja, ja matkan aikana hoitivat käytännön asioita. Kaikesta näki, että meille yrityksille haluttiin tarjota parhaat onnistumisen edellytykset.


Timo Saarinen
eWatt Smart Power Systems Oy

Sport Suomi logokoonti  (1)

Yritysdelegaatiomatka Bilbaoon ja Madridiin järjestettiin 22.–26.4.2024 osana Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluissa operoitavaa Optimal Performance -arvoverkostotyötä. Matkalle osallistuneita yrityksiä olivat eWatt, Awesome Crowd, Neuwo, SAHA Training, Pro Recovery, Ketoinen, Northern Sports Insight and Intelligence (ACT Head Impact Tracker), Wello2 sekä ONIT Sport. Matkan Madridin osuus toteutettiin kansallisen Sport Suomi -verkoston toimesta. Verkosto perustuu Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkien yhteiseen ja Euroopan aluekehitysrahastosta tuettavaan vetovastuuhankkeeseen, jota toteutetaan 1.4.2023–31.12.2024 välisenä aikana.