Siirry suoraan sisältöön

Jalkapalloseura Athletic Club, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja Business Jyväskylä tavoittelevat yhteistä ekosysteemiä suorituskyvyn kehittämiseen. Aluksi yhteistyö perustuu fyysiseen suorituskykyyn liittyvän tutkimuksen, osaamisen ja datan jakamiseen. Myöhemmin pyrkimys on synnyttää uusia innovaatioita ja kaupallisia mahdollisuuksia yrityksille.

– Athletic Club on Espanjassa yhtä keskeinen ekosysteemitoimija kuin liikuntatieteellinen tiedekunta täällä Suomessa. Olemme jo saaneet tutustua paikallisen start-up-yhteisön avainhenkilöihin, kertoo projektipäällikkö Nina Rautiainen Business Jyväskylästä.
– Meitä molempia kiinnostaa tietysti suorituskyvyn johtaminen – heillä on huipputason jalkapallojoukkue ja vahva seura, ja meillä puolestaan maailman parasta suorituskykyyn liittyvää tutkimustietoa ja osaamista, Rautiainen jatkaa.

Tieto ja teknologia synnyttävät suorituskykyä ja kilpailuetua

Athletic Clubin innovaatiokeskuksen johtaja Aitor Jiménez korostaa, että yhteistyö aloitetaan selkeistä ja kohdennetuista projekteista, joilla tavoitellaan konkreettisia, molempia osapuolia hyödyttäviä tuloksia.

– Keskeinen tavoitteemme on yhdistää tiede, innovaatiot ja se mitä käytännössä pelikentällä tapahtuu. Tarkoitus ei ole nostaa vain pelaamisen tasoa, vaan ymmärtää ja jakaa tietoa siitä, miten asioita tutkitaan ja kehitetään: mitä teknologiaa käytetään, miten data analysoidaan, miten esimerkiksi GPS:ää tai kameroita voidaan hyödyntää, Jiménez listaa.

Pitkällä tähtäimellä tutkimus- ja innovaatioyhteistyö tukee Athletic Clubin urheilullista ja kaupallista menestystä.

Suomessa huippuosaamista vammojen ehkäisystä ja hoidosta

Käytännönläheiset projektit liittyvät alkuvaiheessa erityisesti loukkaantumisten ehkäisemiseen ja kuntoutukseen, joiden tutkimus on Jyväskylässä maailman huippuluokkaa.
– Yhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on seurallemme ja suorituskykyä kehittävälle tiimillemme mahtava tilaisuus olla mukana yhdessä Euroopan parhaista innovaatiohubeista, Jiménez kiittelee.
– Tutkimusyhteistyön lisäksi keskitymme sekä mies- että naisjalkapalloilijoiden vammoja aiheuttavien riskitekijöiden hallintaan.

Naisurheilijoiden suorituskykyyn liittyvistä kysymyksistä on kiinnostunut myös Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen tohtori Johanna Ihalainen.

– Jyväskylän yliopisto on viime vuosina tehnyt laajaa naisurheilijoiden, mukaan lukien jalkapalloilijoiden, suorituskykyyn ja terveyteen liittyvää tutkimusta. Kansallisesti yhteistyö Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) ja Suomen Palloliiton kanssa on ollut hedelmällistä. Uskon, että kansainvälinen yhteistyö Athletic Clubin kanssa avaa uusia tutkimusmahdollisuuksia, joiden myötä voimme lisätä urheilijoiden terveitä harjoituspäiviä, hän sanoo.

Athletic Club on hyödyntänyt aikaisemmin esimerkiksi sensorointiin perustuvia matemaattisia algoritmeja loukkaantumisten ennakoinnissa.
– Tätä testausta on tehty joukkueissamme jo kahden vuoden ajan, mukana on myös naisjoukkueita. Tulemme arvioimaan tuloksia uuden yhteistyön puitteissa, Jiménez lupaa.

Ennen pandemiaa toteutuneella Suomen-vierailullaan Aitor Jiménez teki meille suomalaisille tutun havainnon.
– Olette hyviä luomaan innovaatioita, mutta innovaatioita pitää osata myös myydä, hän nauraa.

Rautiainen näkee tässä ison mahdollisuuden.
– Ennen pitkää tulemme yhteistyössä vaiheeseen, missä tarvitaan teknologiaa ja yritysten luomia ratkaisuja. Näen tässä hyvän tilaisuuden kaupallistaa suomalaista osaamista.

Bilbaossa huippuolosuhteet treenaamiseen ja kenttätutkimukseen

Yli 120 vuotta sitten perustettu Athletic Club pelaa Espanjan jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla LaLigassa. Se on myös maailman ainoa huipputason seura, jonka riveissä pelaa ainoastaan paikallisia pelaajia. Pitkälti oman alueen junioritoiminnan ja lahjakkuuksien kehittämiseen nojaava seura tarjoaa mielenkiintoisen tutkimuskohderyhmän ruohonjuuritasolta ammattilaistasolle.
– Olemme hyvin menestyvä seura, jolla on vahvat kumppaniverkostot ja upeat puitteet treenamiseen ja pelaamiseen – kuten yksi maailman huipputasoisimmista stadioneista. Pystymme tarjoamaan lisäarvoa, mitä muilla ei ole, Jiménez lupaa.