Suomalaisen urheilun TKI-verkosto kokoaa yhteen urheilun toimintaympäristöt, oppi- ja tutkimuslaitokset sekä yritykset. Yhteistyön avulla syntyy uusia, urheilua kehittäviä, TKI-avauksia. Tulevaisuudessa verkostoon toivotaan lisää etenkin yrityksiä. ”Kaipaamme myös innovaatioita, jotka tulevat urheilun hiekkalaatikon ulkopuolelta”, hankevastaava Tomi Vänttinen KIHUlta sanoo.
Vuoden 2023 syksyllä käynnistynyt Suomalaisen urheilun TKI-verkosto on KIHUn ja Jyväskylän yliopiston yhteinen hanke, jossa tuotetaan selvitys urheilun tämänhetkisestä TKI-toiminnasta ja sen kehittämistarpeista Suomessa. Hankkeen tavoitteena on luoda urheilun TKI-toiminnalle verkosto, joka yhdistää toimijat yhteisen tekemisen alle. Tämä tavoite on osaltaan jo toteutunut, sillä verkostossa on mukana 35 eri toimijaa ja sillä on verkkosivu, jossa on kuvattu jo 130 eri hanketta. Työtä kuitenkin riittää:
- Verkostolle täytyy saada lisää vaikuttavuutta, ja tahdomme entisestään panostaa konkreettiseen toimintaan. Tavoitteenamme on, että urheilun resurssit kasvavat TKI-toiminnan myötä, eikä tämä jäisi vain yhdeksi hankkeeksi, Vänttinen kertoo.Jyväskylän yliopiston osahankkeen projektipäällikkö, yliopistonlehtori Johanna Ihalainen kertoo, että verkkosivuston 130 hanketta antavat laajan läpileikkauksen siitä, missä suomalaisen urheilun TKI-toiminnassa mennään. Yhteen paikkaan kootut hankkeet tarjoavat myös nopean yleiskuvan volyymista ja rahoituksen määrästä.
- TKI-verkosto antaa osviittaa siitä, millaista osaamista meillä jo on ja missä ovat potentiaaliset uudet tutkimusavaukset sekä innovaatioalustat. Tilannekuva auttaa myös hahmottamaan, millaista osaamista urheilun ympärillä on. Keräämällä tietoa osaamisesta, voimme kehittää myös osaamistarpeiden ja tiedon kohtaamista, Ihalainen sanoo.
Verkostossa urheilun TKI-toiminta jaetaan kolmeen sektoriin: suorituskykyyn, terveyteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. TKI-verkosto auttaa tunnistamaan, millä osa-alueilla urheilussa jo tehdään TKI-toimintaa ja mihin täytyisi vielä panostaa.
- Kun hankkeita alkaa olla paljon, pystymme profiloimaan niitä ja tuomaan esiin TKI-toiminnan painopisteitä. Olemme jo huomanneet, että niitä ovat esimerkiksi lasten ja nuorten urheilu, tiedolla johtaminen, tekoäly, urheiluvammat ja paraurheilu, Vänttinen kertoo.
Urheilun TKI-toimintaa yhdistää se, että se perustuu aina jonkinlaiseen dataan, kuten tutkimus- tai mittausdataan. Datan kehittäminen onkin keskiössä suomalaisen urheilun TKI-toiminnassa, sillä vain datan avulla voidaan kehittää tuloksellista tiedolla johtamista.
Johanna Ihalainen ja Tomi Vänttinen työskentelevät Suomalaisen urheilun TKI-verkoston parissa. ”Tavoitteenamme on yhdistää verkoston kautta oikeat toimijat keskenään. Me näemme, että työlle on tilausta sekä valtakunnallisesti että Jyväskylässä”, Vänttinen sanoo.
Yritykset kaipaavat konkreettista yhteistyötä ja liiketoiminnallisesti kannattavia ratkaisuja
Verkostossa on tällä hetkellä aktiivisesti mukana kolme yritystä. Lisäksi useiden yritysten kanssa käydään neuvotteluja verkostoon kiinnittymisestä. Tavoitteena on, että verkoston avulla voidaan muodostaa yhteyksiä ihmisten ja organisaatioiden välille ja siten tuottaa lisäarvoa urheilulle sekä positiivisia vaikutuksia elinkeinoelämään. Tällä hetkellä verkostoon toivotaan etenkin sellaisia kotimaisia yrityksiä, joilla on resursseja toteuttaa omaa TKI-toimintaa. Yrityksille verkosto tarjoaa näkyvyyttä ja mahdollisuuden tehdä yhteistyötä.
Yksi verkostossa mukana olevista yrityksistä on digitaalisia valmennustyökaluja tarjoava Qridi Sport.
- Tuotteidemme käyttö mahdollistaa uusien toimintojen ja tutkimuskokonaisuuksien pilotoinnin sujuvasti. Suomalaisena toimijana uskomme, että pienessä maassa aito kilpailuetu saavutetaan vain vahvalla yhteistyöllä, sanoo Qridi Sportin operatiivinen johtaja Toni Eskola.
Eskola tietää, mitä yritykset verkostoilta kaipaavat: konkreettista yhteistyötä ja liiketoiminnallisesti kannattavia ratkaisuja, joiden kautta on mahdollista edistää sekä yritystoiminnan kasvua että koko toimialan kehitystä.
- Yritysten näkökulmasta katsottuna verkostot ja hankkeet kaatuvat usein siihen, ettei niistä pysty hahmottamaan konkreettista liiketoimintaa. Uskon, että tällä TKI-verkostolla on potentiaalia olla merkittävä tekijä suomalaisen urheilun kehityksessä. Verkoston vaikuttavuutta voi kehittää entisestään kohdistamalla resursseja sellaisiin konkreettisiin hankkeisiin, joiden tulokset ovat suoraan hyödynnettävissä kentällä, Eskola miettii.
Lopulta verkostoissa on aina kyse kohtaamisista ja osaamisen levittämisestä.
- Innovaatioita syntyy vain kohtaamalla. Meidän näkökulmastamme TKI-verkoston maali on kaikenlaisen urheilun edistäminen – ei vain kilpaurheilussa vaan koko yhteiskunnan tasolla, Vänttinen summaa.
TKI-toiminnan vaatimat innovaatiot eivät synny yksin. Kuva TKI-verkoston huhtikuisesta verkostopäivästä. Kuva: Riku Valleala