Siirry suoraan sisältöön

Tapahtumaan osallistui kokonaisuudessaan 34 eri alojen osaajaa. Osallistujamäärä sisälsi yritysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja kaupunkiorganisaatioiden edustajia niin Kuopiosta, kuin myös muistakin kaupungeista. Uusien ratkaisujen ja innovaatioaihioiden syntymisen edellytys on usein monialainen yhteistyö, johon osallistujakattaus hyvin vastasikin.

Tapahtuman alkupuolella kuultiin ajatusten herättämiseksi kolme asiantuntijapuheenvuoroa, jotka kaikki käsittelivät datan hyödyntämistä erilaisista näkökulmista. Ensimmäisenä Polar Electro Oy:n Ville Uronen avasi Polarin historiaa mittausvälineiden valmistajana, sekä valotti tulevaisuuden mahdollisuuksia liikunta- ja hyvinvointidatan keräämisessä ja sen hyödyntämisessä. Polarin uusimmat ratkaisut mahdollistavat esimerkiksi kerätyn tiedon jakamisen avoimien API-rajapintojen kautta – esimerkiksi uusien kerättyä dataa hyödyntävien sovellusten rakentaminen on tätä kautta mahdollista.

Tämän jälkeen Kuopion Kaupungin Retu Ylinen avasi Kuopioon rakennetun datajalostamo-alustan mahdollisuuksia liiketoiminnan edistämisessä ja TKI-toiminnassa. Kaupungin hallinnoima alusta on osa datatalouteen liittyvän digitaalisen perusinfrastruktuurin rakentamista. Vaikka kaupunki infrastruktuuria hallinnoi, on sen tarkoitus hyödyttää niin yrityksiä, oppilaitoksia kuin myös yleisestikin kuntalaisia.

Viimeisessä asiantuntijapuheenvuorossa Tuomas Karjalainen avasi Joensuun Mehtimäkeen rakentuvan TestLabin toimintaperiaatetta. Julkisiin tiloihin rakentuva testausasema avaa mahdollisuuksia huippu-urheilua tukevaan testaamiseen, mutta myös muuhun mittaamiseen esimerkiksi akateemisen tutkimuksen tarpeisiin. Mielenkiintoinen kokonaisuus osoittaa mallin symbioosista julkisen sektorin ja muiden toimijoiden välillä.

Työpajaosuudessa monialaiset ryhmät keskittyivät ideoimaan uudentyyppisiä ratkaisuja liikkumattomuuden ratkaisemiseksi, toki päivän teeman mukaisesti liikuntapaikkojen ja datan näkökulmasta. Aikaan saatujen ideajuurien aiheet vaihtelivat ulkoliikuntapaikkojen kävijälaskennan uudistamisesta liikkujien motivointiin tekoälypohjaisten sovellusten avulla. Dataa voidaan siis hyödyntää monella eri tavalla tässäkin kontekstissa.

– Työpajatyyppiset verkostopohjaiset tapahtumat ovat tärkeitä innovoinnissa ja uusien ratkaisujen löytämisessä. Innovaatio voi syntyä työpajassa heitetystä ajatuksesta, mutta toisaalta jo pelkästään eri alojen ihmisten tapaaminen voi luoda aihion tulevaisuudessa alkavalle yhteistyölle, muistuttaa Sport Suomi -verkoston projektipäällikkö Santtu Pirskanen Kuopion Kaupungilta.

Tulevaisuuden liikuntapaikka -työpajassa alustetun teeman työstämistä jatketaan InnoLab jatkoilla Savonia Ammattikorkeakoulun tiloissa 31.10. kello 12:30 alkaen. Lämpimästi tervetuloa, olitpa sitten yrityksen edustaja tai muuten asiaan linkittyvä toimija. Vaikka ensimmäinen työpaja olisikin jäänyt väliin, on jatkoille saapuminen mahdollista ja jopa suotavaa.

Ilmoittautumaan InnoLab-jatkoille pääset täältä.


shared image (12)

 

Sport Suomi logokoonti  (1)

Sport Suomi -verkostoa toteutetaan Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkien yhteisesti vetämänä vetovastuuhankkeena 4/2023–12/2024 välisenä aikana. Hankkeen perusta on valtion sekä yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkien eli Innokaupunkien välisissä ekosysteemisopimuksissa ja sen rahoittajana toimii Pirkanmaan liitto, joka myöntää tukea vetovastuuhankkeille Euroopan aluekehitysrahaston varoista Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman sisältämien toimintalinjojen ja erityistavoitteiden mukaisesti.