Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylä on tunnettu liikunnan, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn sekä kyberturvallisuuden huippuosaamisesta. Kansainvälisille verkostoille alueen huippuosaamisia esitellään Jyväskylässä jo vuosia järjestetyissä erilaisissa urheilutapahtumiin liitoksissa olevissa verkostotapahtumissa. Näiden tapahtumien kautta ensimmäiset kontaktit Espanjan suuntaan on luotu useampi vuosi sitten.

Hyvä esimerkki on vuosittainen Business Rally -tapahtumakokonaisuus, joka on mahdollistanut vieraiden kutsumisen Jyväskylään maailman parhaimmaksi arvioidun MM-rallikilpailun aikaan. Viime viikolla Athletic Clubin vieraat osallistuivat Business Rally -tapahtumaan ja tapasivat avaintoimijoita Palloliitolta, KIHU:lta, Olympiakomitealta ja Jyväskylän yliopistolta.
– Koronapandemiasta johtuen matkustaminen ei ollut mahdollista hetkeen, joten ryhdyimme etätapaamisten välityksellä kartoittamaan Clubille relevantteja tutkimustarpeita. Nyt kumppanuus on syventynyt ja laajentunut, ja ensimmäinen yliopiston tekemä datan keruu suoritettiin heinäkuun viimeisellä viikolla, kertoo Nina Rautiainen.  

Athletic Club & Finnish FAFKuva: Athletic Clubin Eder Bikandi ja Aitor Ugarte vierailivat Palloliitolla elokuun alussa Business Rally -tapahtumaa.

Jyväskylän yliopiston vahva tutkimusosaaminen oli jo aikaisemmin huomattu Bilbaossa. Suorituskyvyn optimointi ja loukkaantumisten ehkäisy ovat yhteisiä kiinnostuksen kohteita Athletic Clubille ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliselle tiedekunnalle sekä heidän huippututkijoilleen. Huippututkimus ja vahva osaaminen ovatkin pitkän ajan kuluessa kasvaneet osaksi Jyväskylän liikuntapääkaupunki ajattelua.  

– Potentiaalia kasvuun silti on vielä hurjasti ja toivommekin saavamme muita tekijöitä ja kaupunkeja mukaan. Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa Sport Suomi -vetovastuuprojektia, jota Jyväskylä vetää yhdessä Kuopion ja Lahden kanssa. Nyt jos koskaan liikunnan merkitys hyvinvointiin on ennen näkemättömän vahvasti esillä myös yhteiskunnallisessa ja työelämään liittyvässä keskustelussa, Nina sanoo.  

– Tämä onkin juuri meidän roolimme ja tavoitteemme: haluamme luoda mahdollisuuksia tutkimuksesta kaupalliseen menetykseen rakentamalla kansainvälisiä yhteyksiä ja muodostamalla eri toimijoiden arvoverkostoja. Tuomme yhteen tutkijat, yritykset, urheilun ja liikunnan toimijat sekä rahoittajat – se onkin ekosysteemin perustehtävä, Nina tiivistää. 

Lue matkatarina viime marraskuun Jyväskylä-delegaation vierailusta Bilbaoon

Yhteistyö luo upeita mahdollisuuksia myös yrityksille ja paikallisille jalkapalloseuroille 

Vuoden vaihteessa yhteistyö laajeni jalkapallosta myös vahvemmin Biskajan ja Jyväskylän alueiden innovaatio- ja liiketoimintayhteistyöhön. Innovation Bridge -ohjelman ideana on tarjota markkinan laajentamiseen liittyviä mahdollisuuksia kiinnostuneille yrityksille molempiin suuntiin, ja ensimmäinen Bilbaolaisten yritysten delegaatio saapuu Jyväskylään syyskuussa. 
innovation-bridge-ohjelma-biskaja-jyvaskyla-2000pxKuva: Nina Rautiainen vieraili Biskajan alueella alku vuodesta.
 

Lue Innovation Bridge -ohjelmasta täältä 
 
Verkostoon halutaan mukaan laajasti myös kansainväliseen kasvuun tähtääviä yrityksiä. Tällä hetkellä fokus on hyvinvointiteknologiassa, suorituskyvyn parantamisessa, suorituskyvyn datan keruussa ja analysoinnissa mutta esimerkiksi kyberturvallisuuteen liittyvä osaaminen on herättänyt paljon mielenkiintoa Bilbaon suunnalta.  
- Tarkoituksena on mahdollistaa soft landing niin Jyväskylään kuin Bilbaon alueelle mahdollisimman monelle toimijalle toimialasta riippumatta, kunhan yhteistyö ajan myötä laajenee. Ideana on luoda vaihtopolku, jossa yritykset ja toimijat voivat liikkua kumpaankin suuntaan, valottaa Nina. 

Jalkapallon osalta nyt syksyllä käynnistyy myönteisen päätöksen saanut Erasmus+ Sport ohjelmasta rahoitettava hanke yhdessä JJK:n, Athletic Clubin sekä Jyväskylän yliopiston kanssa. Projekti liittyy valmennuksellisiin teemoihin ja valmennusosaamisen kehittämiseen. 
- Varmasti myös valmentajat pääsevät yhteistyöhön mukaan ja oppimaan uutta. Kärkenä myös tässä on vammojen ehkäisy ja palautumisen optimointi – ja erityistä kiinnostusta herättää naisjalkapalloilu, Nina sanoo.  

Lue Erasmus+ Sport hankkeesta lisää täältä

Lisätietoja aiheesta:

Nina Rautiainen
nina.rautiainen@jyvaskyla.fi