Siirry suoraan sisältöön

Lokakuun vaihteessa ensimmäistä kertaa käynnistyvä Seed Village -pilottiohjelma auttaa terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä ja korkeakouluja luomaan tuotekehitystä edistäviä yhteistyösuhteita. Ohjelman operaattorina toimivalla Kasvu Openilla on pitkä kokemus alan tarjoamista mahdollisuuksista ja yritysten haasteista.

Kasvu Openin kehitysjohtaja Leena Räisänen on seurannut hyvinvointialan kehittymistä noin kymmenen vuoden ajan.

– Digitaalisuus mullistaa ja uudistaa terveydenhuollon mahdollisuuksia jatkuvalla syötöllä: koko ajan syntyy uusia toimijoita ja innovaatioita. Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja sen kehittämisestä. Globaali markkinapotentiaali on suuri, hän luonnehtii.

Kasvu Open on sparrannut terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä useiden vuosien ajan omissa Future Health and Wellbeing ja Digital Health -kasvupolkuohjelmissaan. Oppia ja dataa on kertynyt monesta näkökulmasta.
– Alalla on tällä hetkellä todella paljon pieniä, tiettyyn yksittäiseen asiaan keskittyneitä yrityksiä, Räisänen pohjustaa.

– Tämän takia oikean yhteistyöverkoston rakentaminen voi olla todella merkityksellistä onnistumisen kannalta. Meillä on hyvä ymmärrys nimenomaan siitä, mistä hyvinvointi- ja terveysalan yritykset voivat löytää oikeita kumppaneita ja asiantuntijoita ja kenen kanssa omaa liiketoimintaa kannattaa lähteä viemään eteenpäin. Meillä on dataa ja kontakteja, joista on hyötyä Seed Village -kiihdyttämöön osallistuville yrityksille, Räisänen lupaa.

Uskottavuuden rakentaminen vie aikaa

Alan suurimpia haasteita on Räisäsen mukaan uskottavuuden luominen.
– Terveys- ja hyvinvointialan yritys ei voi markkinoida tuotetta tai palvelua mutu-pohjalta, vaan taustalla pitää olla tieteellisesti tutkittua ja todennettua tietoa. Yritykset tarvitsevat asiantuntijaverkostoa, tukea ja rahoitusta, hän sanoo.

Uskottavuus edellyttää pitkäjänteisyyttä, mikä puolestaan edellyttää rahoittajien luottamusta.
– Sijoittajat ovat kyllä kiinnostuneita alasta. Yrityksiä on toisaalta paljon – kuka onnistuu riittävän nopeassa ajassa saamaan tutkimuspohjan ja ratkaisut kuntoon ja myynnin käyntiin? Menestystuotteen rakentaminen ei ole kovin helppoa, koska bisness-lainalaisuudet ovat samat kuin muillakin toimialoilla: pitää olla osaamista ja rahaa.

– Valtaosa uusista yrityksistä on born global – ja on pakkokin olla, koska esimerkiksi isoille terveydenhuollon organisaatioille suunnatuilla palveluilla kasvun rajat tulevat nopeasti Suomessa vastaan. Jos puhutaan teknologisista ratkaisuista, niin skaalautumisen mahdollisuudet ovat valtavat.

– Terveydenhuollon ala on myös tarkasti säänneltyä, erityisesti Suomessa. Jos koeponnistat täällä menestyksekkäästi tuotteen tai palvelun, onnistuminen muualla voi olla jopa helpompaa, Räisänen sanoo.

Kasvu Openin kehitysjohtaja Leena Räisänen. (kuva: Matias Ulfves/Kasvu Open)

Tärkeintä on löytää oikeat kumppanit

Yksinkertaisuudessaan Seed Village on 2,5 kuukautta kestävä pilottiohjelma, jossa autetaan valittuja hyvinvoinnin ja terveysalan yrityksiä ja korkeakoulujen asiantuntijoita löytämään toisensa. Varsinainen tuotekehitys ja yhteistyö tapahtuvat vasta ohjelman jälkeen.
– Kaksi ja puoli kuukautta on lyhyt aika. Tärkein tavoite on varmistaa, että yhteistyö voisi toimia jatkossakin saumattomasti.

– Toisaalta autamme ohjelman aikana myös korkeakouluja ja asiantuntijoita selkeyttämään mitä he voivat tarjota yrityksille. Eli tuotteistamaan, konkretisoimaan ja sanoittamaan omaa osaamistaan.

Räisänen muistuttaa, että yrityksille Seed Village tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan omaa kasvusuunnitelmaa ja tavoitteita sekä selkeyttämään sitä asiantuntijoiden kanssa.
– Pysähtyminen ja vuorovaikutus ulkopuolisen ihmisen kanssa on aina arvokasta ja tarpeellista. On inspiroivaa testata, pystynkö perustelemaan tämän jutun toiselle ja ostaako hän ideani. Ja vastaavasti – pystyykö hän tarjoamaan minulle ratkaisuja.

Seed Village pähkinänkuoressa

  • Pilottiohjelma terveyden ja hyvinvointialan yrityksille
  • Ohjelma on valtakunnallinen ja 100 % digitaalinen
  • Mukaan valitaan 10 yritystä, haku päättyy 17.9.
  • Ohjelma sisältää avoimen ympäristön Howspacessa, minne kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita
  • Pilottiohjelmaan valituille järjestetään erillistä sparrausta innovaatioista ja rahoituksesta
  • Ohjelman järjestävät Business Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Kasvu Open toimii pilotin operaattorina. Muut mukana olevat toimijat ovat Yritystehdas, Digi & Game Center ja Howspace

Lue lisää Seed Villagesta.
ja hae mukaan Kasvu Openin sivuilla!