Olympiakomitea, Jyväskylän urheiluakatemia ja Jyväskylän kaupunki sekä EduFutura Jyväskylä -osaamiskeskittymän koulutusorganisaatiot Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla tiivistetään yhteistyötä toimijoiden välillä. Sopimuksella tarkennetaan suomalaisen huippu-urheilun valtakunnallisia rooleja, tehtäviä ja yhteistyötä verkoston sisällä.
– Nyt solmittu sopimus on tahdonilmaisu keskinäisestä yhteistyöstä. Tavoitteenamme on löytää yhteisiä resursseja ja lisätä osaamista, jolla suomalainen huippu-urheilu menestyy nykytilaa paremmin ja urheiluakatemiat, valmennuskeskukset sekä kaupungit ovat osa sitä menestystä, kommentoi Antti Paananen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköstä.
Jyväskylän kaupunki ja toimijat iloitsevat yhteistyöstä, sillä se vahvistaa entisestään liikuntapääkaupunki Jyväskylän ja Olympiakomitean yhteistyötä huipulle tähtäävän urheilun ympärillä.
– Jyväskylä profiloituu yhteistyön kautta entistä vahvemmin liikunnan ja nimenomaan huippu-urheilun kotikaupunkina, jossa on puitteet ja osaaminen valmentaa yhä laajemmin kansainvälisiä urheilun kärkinimiä. Jyväskylän vahvuus on laaja lajitoiminta yhdistettynä huippututkimukseen ja Olympiakomitean osaamisella pystymme edelleen kehittämään valmennusolosuhteitamme, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto summaa.
Jyväskylä on mukana kehittämistyössä laajalla lajivalikoimalla
Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö johtaa suomalaista huippu-urheilua neljän eri ohjelman kautta, joita ovat huippuvaiheen ohjelma, urheiluakatemiaohjelma, kisaohjelma ja osaamisohjelma. Lajit vastaavat omasta menestyssuunnitelmastaan sekä toimintansa kehittämisestä. Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset toimivat toiminnan ja menestyksen mahdollistavina ympäristöinä urheilijoille, valmentajille ja asiantuntijoille.
Jyväskylä johtaa omaa liikunta- ja olosuhdetoimintaansa strategiansa mukaisesti. Kaikki toimijat ovat itsenäisiä, mutta sopimus velvoittaa entistä tiiviimpään vuorovaikutukseen ja yhteistyön tavoitteista sovitaan yksityiskohtaisesti vuosittain käytävissä tavoite- ja tuloskeskusteluissa.
Myös Olympiakomitea on tyytyväinen sopimuksen syntyyn ja toteaa Jyväskylän olevan yksi keskeisistä toimijoista urheiluakatemiaverkostossa.
– Jyväskylä on meille tärkeä yhteistyökumppani. Se on yksi kuudesta valtakunnallisesta toimintaympäristöstä, johon lajiliitot ovat keskittäneet toimintaansa. Siksi sen rooli on merkittävä myös urheiluakatemia- ja valmennuskeskusverkostossa, jatkaa Paananen.
Jyväskylä on mukana sopimuksessa laajalla lajivalikoimalla. 5-vuotisella sopimuskaudella lajiyhteistyötä tehdään muun muassa yleisurheilussa, uinnissa, telinevoimistelussa, jääkiekossa, kumparelaskussa, jalkapallossa, koripallossa, pesäpallossa, salibandyssa, lentopallossa sekä maastohiihdossa ja yhdistetyssä. Sopimuksen operatiivisena koordinaattorina toimii Jyväskylän Urheiluakatemia, joka kehittää urheilua yhdessä muiden sopimuskumppaneiden sekä alueen seurojen ja muiden toimijoiden kanssa.
– Urheiluakatemian tavoitteena on mahdollistaa urheilun ammattilaiseksi kasvamisen polku Jyväskylässä ja Keski-Suomessa sekä varmistaa, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö. Nuoren kasvun ja kehityksen tukeminen mahdollistaa sen, että urheilijat voivat saavuttaa oman potentiaalinsa urheilussa ja muilla elämänaloilla sekä yhdistää tavoitteellinen harjoittelu ja opiskelu itselleen sopivalla tavalla. Tämä sopimus vahvistaa ehdottomasti akatemiatoimintaamme, lajien valmennusta sekä tuo lisäpotkua myös muiden olosuhteiden kehittämiseen, urheiluakatemiajohtaja Aki Karjalainen iloitsee.
Info: Urheiluakatemiatoiminta Suomessa
Urheiluakatemia on alueellinen verkosto, joka sitoo yhteen urheilijoita yläkouluikäisistä huippuvaiheen urheilijoihin, valmentajia ja asiantuntijoita, seuroja ja lajiliittoja sekä oppilaitoksia. Urheiluakatemia mahdollistaa urheilijan kaksoisuran eli valmentautumisen ja opiskelu- tai työuran yhdistämisen tai ammattilaisuuden urheilussa. Suomalainen kaksoisuramalli alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään.
Lisätietoja Suomen Olympiakomitean osalta:
Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen, p. 044 541 3651
Lisätietoja Jyväskylän osalta:
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
Jyväskylän Urheiluakatemian johtaja Aki Karjalainen, p. 0400 247 464