Siirry suoraan sisältöön

Yli 10 vuotta Hintsa Performancella työskennellyt Heikki Huovinen on ehtinyt kohdata ja valmentaa sekä Formula-1-kuljettajia että satoja yritysjohtajia.

– Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä. En välttämättä niinkään suorituskyvystä, vaan hyvästä elämästä. Mutta kun elämä on hyvää ja tasapainossa, myös suorituskyky paranee, Huovinen tiivistää.

Kiinnostus ihmisyyteen vei Huovisen ensin opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon liikuntafysiologiaa ja myöhemmin liikunta- ja urheilupsykologiaa. Holistinen ajattelu näkyy vahvasti hänen tavassaan jäsentää maailmaa ja valmentaa johtajia.
– Johtamisessa ja valmentamisessa on paljon samaa. Siksi johtajien kanssa työskentely on kiinnostavaa ja tarjoaa myös minulle jatkuvasti uutta.

Huovinen sanoo oppineena matkan varrella paljon myös itsestään: mitkä ovat omat mahdollisuudet, vahvuudet ja rajallisuudet. Pohjois-Suomesta kotoisin oleva, kansainvälisiä Formula-1-piirejä kolunnut Huovinen asuu nykyisin perheineen Jyväskylässä.

– On ollut tärkeää oivaltaa, että ruoho on vihreämpää siellä missä sitä itse kastelen. Se mitä on lähellä, riittää.

Jokaisen on löydettävä oma polkunsa

Huovisen päätavoite on luotsata ihminen elämään ehyttä elämää, missä arvot konkretisoituvat ja ohjaavat tekemistä ja valintoja.
– Minua kiinnostaa, mitä hyvä elämä itse kullekin on. Ja miten minä voin valmentajana fasilitoida muiden hyvää elämää, hän pohtii.

Sen sijaan että säntäillään impulssien perässä, hallitaan ja ohjataan omaa intohimoa merkityksellisempiin asioihin.
– Kuka tahansa ei voi olla mitä tahansa, vaan jokaisen pitää löytää oma polkunsa. On hyvä tunnistaa omat pyrkimyksensä ja miettiä mitä ne kertovat sinusta. Johtajan on hyvä kysyä itseltään miksi haluaa johtaa – mitä motiiveja taustalla on.

Huovinen korostaa, että ketään ei tuomita omista motiiveistaan. Jokaisen pitää tulla kuulluksi kaikkine tunteineen ja ajatuksineen. Ihmisellä itsellään on vastuu, miten hän haluaa niiden pohjalta toimia.

Heikki Huovinen on valmentanut myös nelinkertaista F1-maailmanmestaria Sebastian Vetteliä.

Tasapaino syntyy vahvasta identiteetistä

Huovisen mukaan johtajat, kuten muutkin ihmiset, hakevat elämäänsä tasapainoa. Aika harva kuitenkaan pysähtyy miettimään, mistä tasapaino todellisuudessa syntyy.

– Tasapaino lähtee omasta identiteetistä. Identiteetti taas vahvistuu niillä elämänalueilla, missä käytät aikaasi ja energiaasi, hän sanoo.

Jos työ tai yksittäinen asia ottaa vallan ihmisen elämästä, identiteetti rakentuu sen varaan.
– Esimerkiksi urheilija, jonka identiteetti perustuu 95 %:sti urheiluun, on jatkuvasti todella kovan suorituspaineen alla: hänelle on olemassa vain onnistuminen ja epäonnistuminen.

Vahva identiteetti sen sijaan rakentuu useista pilareista, jotka ovat jokaiselle omanlaisiaan.
– Se mihin käyttää ajan ja energian, vaikuttaa tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen sekä kytkeytyy rooleihin ja perimmäisiin arvoihin. Jos työ vie elämästä 80 % ja perheelle jää 10 % ja itselle 10 %, onko tämä se tilanne, mitä ihminen oikeasti haluaa? Huovinen kysyy.

Leader 360 paneutuu johtajan hyvinvointiin

Vuoden 2022 aikana pilotoitava Leader 360 -ohjelma on vuoden kestävä valmennusohjelma, joka tarjoaa johtajille hyvinvoinnin työkaluja kasvun johtamiseen.

Huovinen tietää, että monelle johtajalle tärkeintä on pysähtyminen ja mahdollisuus päästä puhumaan omasta elämästään ja jäsentämään omaa ajatteluaan. Vertaistuen ansiosta ryhmässä keskustelu on vielä antoisampaa.

– Johtajakin on ihminen. Hänen pitää löytää väylä, missä pääsee purkamaan tuntojaan. On tärkeää tuoda esille omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Pelko kasvaa pimeässä, mutta pimeys vähenee, ja toisaalta valo kirkastuu, kun heittäytyy avoimesti jakamaan asioita omasta elämästään, hän kannustaa.

Huovisen Leader 360 -päivässä osallistujat pääsevät toteuttamaan ohjatusti Parempi elämä -itsearviokyselyn. Sen perimmäinen tarkoitus on herättää keskustelua itsensä ja ryhmän kanssa: Olenko löytänyt elämälleni merkittävän tarkoituksen? Mitkä ovat arvoni ja periaatteeni? Missä mennään liikunnan tai palautumisen suhteen?

– Minun tehtäväni on tukea keskustelua, heittää esimerkkejä ja kertoa tarinoita, jotka auttavat osallistujia oivaltamaan jotain uutta itsestään, Huovinen sanoo.

Lue lisää Leader 360 -ohjelmasta!

Leader 360 on vertaisjohtajien verkosto, jossa kunkin johtajan omaa hyvinvointia ja työorganisaation johtamista rikastetaan neljän huippuasiantuntijan osaamisella. Ohjelma pilotoidaan vuonna 2022 kymmenen johtajan toimesta. Ohjelman toteuttajina ovat HHUB/Business Jyväskylä, Firstbeat Technologies Oy sekä SRD oy/KIHU.

Ohjelma on osa Jyväskylän liikunnan, terveyden edistämisen ja hyvinvoinnin ekosysteemiä. Jyväskylä on inhimillisen kasvun kaupunki, joka on mukana luomassa pohjoismaisesti vaikuttavaa HHub-ekosysteemiä. HHubissa keskitytään alan parhaiden asiantuntijoiden ja yritysten voimin ratkaisemaan ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kysymyksiä sekä edistetään liikkumista elämäntapana. Tavoitteena on synnyttää uusia innovaatioita, kasvuliiketoimintaa ja luoda positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.