Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylässä on paljon liikuntaosaamista, jota ei ole vielä kaupallistettu. Kaupungin urheiluinnovaatiot kaipaavatkin vauhdittamista, uskovat Sport Innovation Hub -hankkeen toteuttajat. Tuhannen taalan kysymys on, miten vankasta osaamisesta rakennetaan kannattavaa liiketoimintaa.

Sport Innovation Hub rakentaa toimintamalleja urheilun ja yritysten välille innovaatioiden ja liiketoiminnan vauhdittamiseksi. Tavoitteena on vahvistaa tutkimus- ja koulutuslaitosten, pk-yritysten sekä käytännön urheilutoimijoiden välistä yhteistyötä ja luoda alusta innovaatioiden, tuotteiden ja palveluiden syntymiselle. Uudet innovaatiot, tuotteet ja palvelut voivat syntyä esimerkiksi älykkään harjoittelun, mielen hyvinvoinnin tai urheilupsykologian teemojen ympärille. Tärkeää on myös auttaa yrityksiä kehittämään nykyisiä tuotteitaan entistä paremmiksi.

Sport Innovation Hubissa hankkeen teemojen parissa tekevät tiiviisti töitä KIHU, Jyväskylän yliopisto ja JAMK. Yhteistyön onnistuminen vaatii keskinäistä luottamusta ja säännöllisiä tapaamisia.

- Käymme jatkuvaa vuoropuhelua tavoitteista. Tavoitteemme on kaksijakoinen: tavoittelemme sekä yritysten että urheilun kehittämistä, johtava liiketoiminnan asiantuntija Pasi Teräväinen JAMKilta kertoo.

594ee39e-3b06-44be-8a69-3285b1455fd0Pasi Teräväinen, Riku Valleala and Sanna Paasu-Hynynen työskentelevät Sport Innovation Hubin parissa.

Eivätkä tavoitteet Sport Innovation Hubin vaikuttavuudesta ole suinkaan vaatimattomat:

- Haemme Jyväskylään uutta Firstbeatia, Teräväinen heittää ja kertoo antavansa esimerkin siksi, että hankkeen tavoitteiden kokoluokka olisi helpommin ymmärrettävissä.

Pelaamalla selkeä suunnitelma

Yritysten potentiaalia on kaivettu esiin muun muassa JAMKin järjestämillä Game Day -päivillä, joiden työpajoissa viisaat päänsä ovat lyöneet yhteen urheilun ja liikunnan asiantuntijat sekä yrittäjät. Game Day -konsepti on hankkeessa kehitetty toimintamalli yrityssparraukseen. Apuna työpajoissa ovat olleet Topaasian pelipakat, jotka auttavat yhdistämään substanssiosaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen. Game Day -päivien tavoitteena on, että osallistuneille yrityksille syntyy selkeä kehittämissuunnitelma.

DSC_4165-1Hanna Kortejärvi (Mindfull engineering) osallistui Game Dayhyn. Kuva: Riku Valleala

- Pelipakkojen avulla päiviin tulee struktuuri, jonka mukaan tilanne etenee ja jonka avulla syntyy konkreettisia toimenpiteitä. Valmiiden korttien avulla on helpompi nostaa myös vaikeita asioita esiin, Teräväinen sanoo.

KIHUn viestintäpäällikkö Riku Valleala kuvailee, että Game Dayssa vallitsee hyvä yhteisen kehittämisen henki. Kun mukana on erilaisia yrityksiä ja asiantuntijoita, saa asioihin rutkasti erilaisia näkökulmia.

- Ulkopuolisten sparraajien avulla yritykset heräävät omasta kuplastaan, Valleala sanoo.

DSC_4175Pasi Teräväinen ja Milja Markkanen (Hengitysvalmennus) keskustelivat Game Dayssa. Kuva: Riku Valleala

Nykyteknologia kaikkien kokeiltavaksi

Vuodenvaihteessa Sport Innovation Hub -hankkeesta tulee varsin konkreettinen tulos, kun KIHUn tiloihin aukeaa älykäs kokeilu- ja kehittämisympäristö KIHU SportTech Experience. Kehittämisympäristön ideana on tuoda urheiluun liittyvä nykyteknologia kaikkien kokeiltavaksi. Kokeilu- ja kehittämisympäristössä voikin käydä tutustumassa esimerkiksi siihen, mitä kaikkea voi mitata tai miten teknologiaa voisi hyödyntää omassa lajissaan. Tilaan tulee lisäksi paljon virtuaaliteknologiaa, kuten erilaisia VR-laseihin perustuvia sovelluksia. VR-lasien avulla on mahdollista treenata lajinomaisesti myös kuntoutuessaan tai saada toistoja sellaisissa tilanteissa, joita ei ole tosielämässä mahdollista harjoitella määrällisesti yhtä paljon. Virtuaaliympäristössä toistoja voi tulla kymmeniä kertoja enemmän kuin todellisuudessa.

- Ralleissa ja formuloissa ajetaan paljon simulaattoreilla, mutta yleisurheilussa ei niinkään, Valleala vertaa.

Samalla hahmottuu käsitys siitä, millaista tulevaisuuden harjoittelu voisi olla. Yritykset voivat tuoda tilaan myös omaa teknologiaansa, jolloin urheilijat pääsevät testaamaan sitä ja antamaan palautetta. Näin tila tarjoaa myös yrityksille työkaluja luoda innovaatioita.

- Usein urheiluinnovaatiot ovat omissa poteroissaan, eivätkä kohtaa. Tämä voisi olla ympäristö, jossa niitä kutsutaan heräämään kukkaan. Tulitikku on jo sytytetty ja nähtäväksi jää, millaisen roihun saamme aikaiseksi, projektiasiantuntija Sanna Paasu-Hynynen sanoo.

EU-ja-KSliitto