Vieraskynäblogi, Tiina Hoffman, Firstbeat Technologies
Taustaa stressistä, palautumisesta ja johtajuudesta
Stressi ja kuormitus kuuluvat elämään mutta stressin vastapainoksi tarvitaan palautumista. Yksilöllisesti sopivaksi tuunattu tasapaino stressin ja palautumisen välillä tukee terveyttä ja hyvinvointia ja mahdollistaa optimaalisen suorituskyvyn. Mitä vaativampi työ tai harrastus, sitä enemmän vaaditaan myös palautumiselta mutta käytännössä käy usein päinvastoin – kun stressikuorma kasvaa, tingitään unen pituudesta tai vaikkapa lounastauoista. Tässä blogissa pohdin johtajien palautumisen erityishaasteita ja kurkistan pinnan alle: miltä mitattu data näyttää ja miten johtajat itse kommentoivat hyvinvointinsa haasteita.
Johtajalta vaaditaan bisnestaitojen lisäksi hyviä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia valmiuksia kestää erilaisia johtamistilanteita. Lisäksi johtajan työhön kuuluu usein venyviä aikatauluja, vaativaa päätöksentekoa ja epämukavuusalueella olemista. Tämä kiihdyttää hermoston toimintaa ja kuluttaa voimavaroja. Johtajilla on usein myös tiettyjä ”etuja” verrattuna moneen työntekijään; heillä on periaatteessa ”valta” tehdä päätöksiä oman aikataulunsa suhteen ja delegoida asioita. Eli mahdollisuus vaikuttaa omiin päiviin ja aikatauluihin on olemassa, mutta eri asia on se, miten hyvin johtajat hyödyntävät tätä mahdollisuutta.
Linkin takaa löytyvässä tutkimuksessa todettiin, että työpäivän ulkopuolinen stressi korreloi johtajilla heikon palautumisen kanssa. Tutkimuksen johtopäätöksissä linjattiinkin, että johtajien stressinhallintaa ja palautumista voidaan parhaiten tukea kiinnittämällä huomio palautumiseen työajan ulkopuolella. Eli kuormittavat työpäivät eivät itsessään ole ongelma, kunhan kiireen ja kuormituksen vastapainoksi vuorokaudesta löytyy riittävästi palautumista.
Leader 360 -ohjelma paneutuu johtajan hyvinvointiin
Osana Leader 360 -pilottiohjelmaa, joukko Jyväskyläläisiä johtajia kokoontuu pitkin vuotta 2022 oppimaan ja keskustelemaan johtajuudesta, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja suorituskyvystä. Ohjelman vetäjinä toimivat eri alojen huippuasiantuntijat ja ryhmällä on käytössä myös Firstbeat Life -mittaukset sekä siihen kuuluva henkilökohtainen valmennuskeskustelu. Ensimmäinen mittauskierros on käyty ja olen poiminut tähän muutamia kommentteja osallistujilta ja meiltä valmentajilta.
Johtajien kommentteja:
- Rajan vetäminen työn ja vapaa-ajan välille on tärkeää mutta haastavaa!
- Haasteena on pitkien työpäivien tasapainottaminen vapaa-ajan ja unen kanssa, mutta iän myötä olen oppinut, että hyvinvointiin on pakko kiinnittää huomiota.
- Olen kova työmyyrä ja innostunut työstäni – teen helposti liian pitkää päivää.
- Teen kyllä pitkiä työpäiviä, mutta pyrin siihen, että en tee töitä kotona enkä viikonloppuisin, vaan jätän työt toimistolle.
- Aikaisemmin meni kovempaa ja koin lopulta työuupumuksen. Kantapään ja vaikeiden vaiheiden kautta olen oppinut omia rajojani.
Firstbeatin valmentajien pohdintaa:
Huippujohtajat ovat Firstbeatin tietokannan mukaan keskimääräistä parempia palautujia mutta ovatko he huipulla, koska heillä on hyvä stressinsieto- ja palautumiskyky? Vai onko vaativa työ opettanut heille, että palautuminen on olennainen osa hyvää suorituskykyä? Vastaus ei varmasti ole yksiselitteinen, ja todennäköisesti taustalla on molempia – perittyjä, persoonaan liittyviä ominaisuuksia sekä oppimisen kautta hankittuja taitoja.
Olemme vuosien varrella nähneet myös erittäin kuormittuneita johtajia, joiden tulokset ovat paukkuneet punaisella, ja mittaustulos on saattanut toimia katalysaattorina muutokselle. Tyypillinen kommentti noin 45-55v johtajalta on, että ”jos mittaus olisi tehty 10 vuotta aikaisemmin, tulos olisi ollut dramaattisesti huonompi”. Iän ja kokemuksen myötä on huomattu, että kellon ympäri ei voi tehdä töitä tai että fyysisestä kunnosta on huolehdittava, jos meinaa pysyä iskussa.
Leader 360 -ryhmän johtajilla on vahva kiinnostus ja sisäinen motivaatio oman hyvinvoinnin ja suorituskyvyn kehittämiseen – he haluavat johtaa omaa hyvinvointiaan yhtä hyvin kuin firmaansa, ja suurimmalla osalla on oma työkalupakki hyvinvointinsa huoltamiseen. He tunnistavat haastealueita, kuten yllämainituista kommenteista käy ilmi, ja tiedostavat, että on helppo lipsua hyvistä periaatteista silloin, kun kiirettä pukkaa. Mitä kirkkaammin omat perusperiaatteet ja haastealueet ovat tiedossa, sitä todennäköisemmin niitä tulee noudatettua – jos ei aina, niin ainakin useimmiten. Ja se on onkin erinomainen lähtökohta hyvinvoinnin huoltamiselle: kyse ei ole täydellisyyden tavoittelusta vaan siitä, että pyritään tekemään oikeita asioita mahdollisimman usein. Riittävästi unta, säännöllistä liikuntaa, tietoista työstä irrottautumista…
Totean lopuksi, että on kyseessä sitten ”huippujohtaja”, ”perus-esimies” tai ”tavallinen työntekijä”, haaste on hyvinvoinnin kannalta varsin samanlainen: miten saat oman työn ja elämän kuormituksen ja vaatimukset itsellesi sopivaan ja toimivaan tasapainoon palautumisen kanssa. Tähän me kaikki tarvitsemme oikeita valintoja: riittävästi unta ja rauhoittumisen hetkiä stressin vastapainoksi, kykyä irrottautua työstä tavalla tai toisella, ja riittävää fyysistä kuntoa.
Jatkamme Leader 360 -ryhmän seuraamista blogin toisessa osassa syksyllä 2022. Silloin katsomme minkälaisia trendejä mittaustuloksista on noussut esiin sekä yksilö- että ryhmätasolla.
Tiina Hoffman, Firstbeat
Tiina on Leader 360 -ohjelman valmentaja sekä Firstbeatin kokenut liikuntafysiologi, hyvinvointiasiantuntija ja kouluttaja. Tiina on työskennellyt mm. ylikuntoon ja sykevaihteluun liittyvissä kenttätutkimuksissa Jyväskylän yliopistolla ja KIHUlla sekä toiminut hiihtovalmentajana Alaskan yliopistossa.