Kasvuyritysten menestys tai kansainvälinen läpimurto on harvoin sattumaa. Taustalta löytyy usein sitkeää, vuosien kehitystyötä sekä lukemattomia keskusteluja ja sparrausta eri tahojen kanssa. Venture Academy Finlandissa ja Kasvu Openissa menestyneiden Secappin, Layetten, Fibionin ja Aiwo Digitalin mukaan ohjelmien parasta antia ovat kansainvälistymistä edistävät verkostot.
Venture Academy Finland on HHubin (entiseltä nimeltään Hippos2020-ekosysteemiverkosto), Business Jyväskylän ja Sophia Business Angels Networkin yhteinen ohjelma kasvuyrityksille. Lue lisää täältä.
Secapp
- Jyväskyläläinen ohjelmistoyritys, perustettu 2011
- Kasvu Open: kyberturvallisuuspolun voittaja 2014. Future Health and Wellbeing -kasvupolun voittaja 2020, Vuoden Kasvuyritys 2020
- Venture Academy Finland -ohjelman finalisti 2020
- Energia-alan Starter business Accelerator (Europe) kasvuohjelma 2020
- IFC Techmerge -ohjelman finalisti
- 2019 liikevaihto + 70 %, 2020 liikevaihto + 100 %.
Erityisesti kriisiviestintään, hälyttämiseen ja turvallisuuden takaamiseen soveltuvaa palvelua tarjoava Secapp on hakenut buustia liiketoimintaansa mm. kotimaisten ja kansainvälisten ohjelmien kautta. Toimitusjohtaja Kari Ahon mukaan Venture Academy Finland oli erittäin hyvin toteutettu.
– Tapaamisten aikana ohjelman vetäjät haastoivat meitä tosissaan ja antoivat arvokasta näkemystä siitä, mitkä asiat liiketoiminnassamme herättävät parhaiten sijoittajien kiinnostuksen, hän kehuu.
– Keskustelujen lopputuloksena on syntynyt aikaisempaa huomattavasti selkeämpi kokonaisuus siitä, miten meidän kannattaa esitellä yrityksen ydinviestit, liiketoiminta, arvot ja rahoitustarpeet nimenomaan potentiaalisten sijoittajien näkökulmasta.
Aho on tyytyväinen myös ohjelman kautta syntyneisiin kansainvälisiin kontakteihin.
– Venture Academyn vetäjillä on todella vahvaa henkilökohtaista liiketoimintaosaamista ja ennen kaikkea valtavasti verkostoja suoraan potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin. Olemme saaneet konkreettisia ovenavauksia maailmalle heidän kauttaan.
Layette
- Tamperelainen ohjelmistoyritys, perustettu 2015, applikaatio markkinoille 2018
- Kasvu Open Digital Health -polun voittaja 2016, Future Health and wellbeing -polun voittaja 2019
- Venture Academy Finland -ohjelman finalisti 2020
Layette on äitiysapplikaatio, jonka idea syntyi toimitusjohtaja Sini Havukaisen asuessa Kalifornian Piilaaksossa.
– Suomessa on pieni synnytyskuolleisuus ja hyvä neuvolajärjestelmä. Liikeideamme on viedä suomalaista neuvolaosaamista ulkomaille, aikaisemmin kätilönä työskennellyt Havukainen kiteyttää.
Tällä hetkellä Suomessa noin puolet odottajista käyttää applikaatiota ja kansainväliset markkinat ovat jo avautuneet Japaniin. Neuvotteluja käydään niin Kiinassa kuin Euroopan maissakin.
Layette on yksi Venture Academy Finlandin finalisteista. Havukaisen mukaan mitkään sanat eivät riitä kuvailemaan ohjelman antamaa lisäarvoa.
– Venture Academy on todella muuttanut meidän tulevaisuuden, hän huokaa.
– Olemme päässeet tutustumaan ympäri Eurooppaa oleviin sijoittajiin. Nyt meneillään on oikea rahoituskierros ja saamamme kontaktit ovat meille kultaakin kalliimpia, ehdottomasti suurin arvo, sillä etsimme kansainvälisiä sijoittajia tositarkoituksella, hän sanoo.
Havukainen arvostaa erityisesti enkelisijoittajien tapaa nostaa tiimi ykköseksi.
– Rakastan ajatusta, että sijoittaja haluaa tutustua ensin ihmisiin ja tiimiin. Jos henkilösuhteet toimivat, suunnitelmia voidaan sitten hioa yhdessä.
Layetten uusi lisäpalvelu, virtuaalineuvola, julkaistaan pian sekä Suomessa että ulkomailla.
– Suomessa mukana on mainostajia, ulkomailla liiketoiminta perustuu lisensseihin, Havukainen kertoo.
Fibion
- Jyväskyläläinen ohjelmistoyritys, perustettu 2014
- Kasvu Open: Future Health and Wellbeing -kasvupolut 2019 ja 2020, Kasvu Open Pitch competition Top 3 (Future Health and Wellbeing)
- Venture Academy Finland -finalisti 2020
- Parhaillaan Yritystehtaan kasvuhautomossa
Kuusi vuotta sitten perustettu Fibion on kehittänyt toimintaansa maltillisesti ja harkiten.
– Vaikka liikevaihto on vielä pientä, toiminta on vakaalla pohjalla, meillä on valmiina loistava tuote, jonka pystyimme kehittämään ilman ulkopuolisia sijoittajia. Asiakaspalaute on ollut erittäin hyvää ja meillä on tyytyväisiä asiakkaita. Tästä on hyvä lähteä kehittämään myyntiä ja markkinointia, sanoo toimitusjohtaja Olli Tikkanen. Venture Academy oli Fibionille erittäin hyvä kokemus.
– Ei ole mitenkään helppo päästä Euroopan tason sijoittajien kanssa keskustelemaan. Saimme sparrausta ja valmennusta kansainvälisen tason kovilta tekijöiltä, hän kiittelee.
– Jumppasimme workshopissa esimerkiksi visiota ja strategiaa – perustavanlaatuisia asioita, joihin koko liiketoiminta perustuu. Go-to-market voi tuntua hyvin simppeliltä, mutta saimme keskusteluista hyviä pointteja, joita emme olleet aikaisemmin käyneet huolella läpi – vaikka olisi ehkä pitänyt, Tikkanen naurahtaa.
– Monesti ajatellaan, että kun saat yhteyden asiakkaaseen niin se riittää, mutta prosessia pitäisi todellisuudessa lähestyä paljon suunnitelmallisemmin ja kustannustehokkaasti.
Parhaillaan Fibion puntaroi, lähteekö se tavoittelemaan myös terveydenhuollon markkinaa.
– Istumisen ja epäaktiivisuuden vähentäminen yhdessä liikunnan kanssa vaikuttaa kaikkiin elintapasairauksiin paremmin kuin lääkkeet, eikä haittavaikutuksia ole juuri lainkaan. Lääkärin suositukseen perustuvassa, tietoon pohjautuvassa sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa on suuri potentiaali. Markkinoille pääseminen on kuitenkin haastavampaa ja vaatisi tueksi uusia sijoittajia, Tikkanen pohtii.
Aiwo Digital
- Jyväskyläläinen ohjelmistoyritys, perustettu 2018
- Kasvu Open Smart Data -kasvupolun voittaja 2020, Kasvu Open -karnevaalin 2. sija 2020
- Mukana Venture Academy Finland -ohjelmassa 2020
- Liikevaihto 2019 + 78K€, 2020 +700 K€
Kovassa kasvussa olevan Aiwo Digitalin toimitusjohtaja Atso Vesterinen uskoo, että sopivien sijoittajakumppaneiden löytämisessä pätee pitkälti samat lainalaisuudet kuin asiakasmyynnissä.
Vesterinen on juuri käynyt useita keskustelua kolmen viikon sisään eri sijoittajatahojen kanssa.
– Mitä enemmän meillä on vaihtoehtoja suppilon alkupäässä, sitä todennäköisemmin löydämme meille sopivan kumppanin, hän kuvailee.
– Emme etsi pelkästään rahoitusta, vaan sijoittajaa, joka pystyy aidosti auttamaan meitä kansainvälistymisessä. Samalla tavalla kuin sijoittajaa kiinnostaa meidän business, meitä kiinnostaa, millainen persoona tai organisaatio sijoittajataho on. Joskus yhteys löytyy heti, joskus taas keskusteluja käydään pidempään, ennen kuin se oikea tulee kohdalle.
Vesterisen kokemukset sparrausohjelmista vaihtelevat, mutta hän korostaa, että eri alojen asiantuntijoiden kohtaamisista jää aina jotain käteen.
– Paljon riippuu siitä, kenen kanssa keskusteluihin päätyy. Esimerkiksi Kasvu Openissa keskustelin yrityksen kanssa, jonka asiakassuhteista 90 % syntyy inboundin kautta. Tämä herätti pohtimaan, miten mekin voisimme kasvattaa inbound-markkinoinnin osuutta omassa myynnissämme, Vesterinen sanoo.
Oletko kiinnostunut osallistumaan seuraavaan Venture Academy Finland -ohjelmaan?
Toteutamme Venture Academyn jälleen keväällä 2021. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Nina Rautiaiseen, puh. +358 50 413 7028 tai nina.rautiainen@jyvaskyla.fi